Afbeelding

April zet onbestendige weerbeeld voort

Weer

ALMERE - Het weer tijdens Pasen was op z’n minst gezegd wisselend en allesbehalve paasbest. Grasmaand april zet deze wisselvalligheden gewoon voort met talrijke neerslagmomenten. 

De voorbije maartmaand was niet bijzonder nat in zuidwestelijk Flevoland, maar wel erg zacht. Gemiddeld kwam de temperatuur zo’n 2,5 graden boven de gangbare norm voor maart uit. De verwachting van het Europese centrum voor de middellange termijn is dat april geenszins koud uit de bus gaat rollen. De eerste fase van de maand zal ook weer te zacht gaan verlopen.

Opvallend is dat de typische koude injecties met poolkou ook in maart volkomen absent waren. Doorgaans weet een uitbraak van kou nog goed door te dringen tot de Lage Landen gedurende de maanden maart april en zelfs mei. Op 2 mei 1979 sneeuwde het in Almere bij +1 graad.

De rest van deze week blijft het dus nogal wisselvallig. Wel loopt de temperatuur weer op. Tegen het weekend (het zat al ruim een week min of meer in de kaarten) kan een temperatuurniveau tussen de 15 en 20 graden worden gerealiseerd. Tenminste als de depressie op de oceaan nabij Ierland genoeg zachte subtropische lucht via Spanje en Frankrijk kan meenemen. Als de warme aprilzon dan ook nog goed meewerkt, is het opeens ronduit zwoel eind deze week. De atmosfeer blijft echter instabiel en de buien vanaf zee liggen steeds op de loer. 

Zicht op grandioos aprilweer waarbij het weergezegde ‘aprilletje zoet geeft nog wel eens een witte (zomer) hoed’ geldt, verwacht ik niet voor half april. Een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië zou dan uitkomst moeten bieden. Droge oostenwinden inclusief felle zonneschijn en temperaturen dik boven de 20 graden zijn in dat geval het parool. In een jaar als 2007 lukte dat voortreffelijk en ook iets recenter in 2020 was april zeldzaam fraai in het land.

Weerman Marc Putto

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto