Afbeelding
Almere DEZE WEEK

‘Veel meer bijtincidenten met honden dan geregistreerd’

Algemeen

Door Marcel Beijer

ALMERE – De Almeerse Wilma* moest vorig jaar september machteloos toezien hoe haar hond werd aangevallen door twee pittbulls. Het veertien jaar oude dier overleefde de aanval niet. Twee maanden eerder, in juli, moest ook Mona* afscheid nemen van haar viervoeter toen ze wandelde. Het zijn niet de enige twee voorbeelden van bijtincidenten.

Wilma is nog steeds ontdaan door het verlies van haar hond. “Het dier was 14 jaar oud, echt een deel van ons leven. Ik was hem aan het uitlaten, samen met de hond van mijn schoonmoeder. Plotseling kwam die man met die pittbulls er aan, ik kom hem vaker tegen. We kregen een woordenwisseling. Hij had de honden aangelijnd, maar stond toe dat de beesten mijn hond aanvielen. Eén greep hem bij zijn kaak, de ander in de flank. Het was vreselijk om te zien.”

Aangifte

Ondanks dat er geen getuigen waren, heeft Wilma toch aangifte gedaan bij de politie. “Dat viel niet mee. Pas na de derde keer werd mijn aangifte opgenomen. De politie stelde wel voor om een één op één gesprek met de man te organiseren, maar daar had vooral mijn man geen zin in. Die is er heel emotioneel onder.”

Mona verloor min of meer op dezelfde manier haar viervoeter, in een andere wijk dan het eerste voorval. In dit geval wisten twee honden te ontsnappen uit een tuin en takelden haar hond zodanig toe dat hij het niet overleefde. “Een agent kwam ter plaatse en reageerde in mijn ogen nogal nonchalant. Ik geloof dat uiteindelijk één hond in beslag genomen is. Maar de eigenaresse van die beesten zie ik nog regelmatig met een hond lopen. Ze heeft ze niet onder controle. Regelmatig ontsnappen die beesten. Ze zijn de schrik van de buurt.”

Bijtprotocol

Landelijk wordt gediscussieerd over een mogelijk verbod op vechthonden en in Almere is er een officieel bijtprotocol, maar volgens fractieassistent Rick van Mourik (Respect Almere), die zich de laatste maanden in de kwestie heeft vastgebeten, valt daar nog wel wat aan te verbeteren. “Want op welke manier bepaal je of een hond gevaarlijk is? En als twee rassen mengen kan er weer een nieuw ras ontstaan. Bovendien gaat het niet altijd om gevaarlijke vechthonden, maar ook gewone honden kunnen agressief zijn.”

Officieel zijn er nog geen tien bijtincidenten per jaar, maar volgens Van Mourik is dat niet correct. “De politie heeft geen meldcode hiervoor.”

Van Mourik wil de kwestie binnenkort tijdens de Politieke Markt bespreken. “Er moet duidelijkheid komen. Voor alle betrokkenen. En misschien kunnen we ook een voorlichtingscampagne starten.”

*Echte namen bij de redactie bekend.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto