Ruud Sijmons in zijn slaapkamer. 'Het geluid zit in zones' (Foto: Fred Rotgans)
Ruud Sijmons in zijn slaapkamer. 'Het geluid zit in zones' (Foto: Fred Rotgans) Fred Rotgans

Constante bromtoon irriteert Stedenwijker mateloos

Algemeen

STEDENWIJK – Is het een zendmast, zijn het windmolens, omvormers van zonnepanelen? Ruud Sijmons uit de Aalsmeerstraat in Stedenwijk heeft geen idee. Niemand heeft eigenlijk een idee. Maar het brommende geluid dat hij hoort irriteert hem mateloos. 

Door Marcel Beijer

“Ik hoor die constante bromtoon als ik ’s avonds in bed lig. Als ik op mijn kussen lig geeft het een drukkend en brommend gevoel in mijn oren en mijn hoofd. Dat viel nog meer op toen de avondklok werd ingevoerd en het een stuk stiller werd op straat. De bromtoon is niet in de hele ruimte hoorbaar, maar in zones en met name op de plek waar ik met mijn hoofd lig: op het kussen.”
Sijmons is niet onbekend met techniek. Met een toongenerator kwam hij erachter dat de bromtoon precies 100 Hertz is. “Dat is het dubbele van het normale lichtnet, dat een frequentie van 50 Hertz heeft. Ik heb midden in de nacht de hoofdschakelaar uitgezet zodat mijn huis stroomloos was, maar de bromtoon bleef hoorbaar.”

Instanties

Bellen met verschillende instanties bracht ook geen uitsluitsel. “Ze hebben gekeken naar inverters (de omvormers van zonnepanelen, red), telefonie, zend- en ontvangmasten, transformatorhuisjes, hoogspanningsleidingen, noem maar op. Het is niet te achterhalen.” Even leek het er op dat Sijmons bevrijd was van het irritante geluid. Op 7 oktober 2021 was het geluid plotseling verdwenen.  “Wat een opluchting was dat, zeg”, laat hij weten. “Maar sinds begin maart is het na vijf maanden helaas weer teruggekeerd. Opnieuw is het precies 100 Hertz”.

Spoor

Door zijn verhaal te delen in de krant hoopt Sijmons dat mensen hem op een spoor kunnen zetten. “Misschien hebben meer mensen uit Stedenwijk-Midden last van die constante bromtoon of weet iemand wat de oorzaak kan zijn.” Wie tips heeft kan die melden aan de redactie van deze krant via redactie@almeredezeweek.nl . De opmerkingen worden dan doorgestuurd naar de heer Sijmons.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto