Netcongestie is een serieus probleem. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Netcongestie is een serieus probleem. (Foto: Almere DEZE WEEK) Almere DEZE WEEK

Speciaal team buigt zich over stroomprobleem

Algemeen

ALMERE – Het Almeerse college heeft een kernteam ‘Aanpak netcongestie Almere’ opgericht die zich gaat buigen over het probleem van het elektriciteitsnet dat overvol is. De schaarste kan immers gevolgen hebben voor de ontwikkeling van Almere.

Het elektriciteitsnet wordt meer gebruikt dan ooit. Dit komt door een snelle groei van bijvoorbeeld het aantal zonnepanelen en laadpalen voor elektrische auto’s. En ook door ‘van ’t gas af gaan’ door huishoudens en bedrijven. De netbeheerders TenneT en Liander hebben aangegeven dat ze de komende jaren niet aan de vraag naar stroom kunnen voldoen. TenneT denkt zelfs dat het nog tot 2029 duurt voordat het probleem is opgelost. Dit stroomprobleem heeft de komende jaren gevolgen voor de ontwikkeling van Almere. Het college heeft daarom een kernteam opgericht ‘Aanpak netcongestie Almere’ dat zaken moet gaan uitzoeken.  
“Het resultaat moet zijn dat er voor onze stad meer inzicht komt in zowel de problematiek als de concrete consequenties en effecten daarvan”, zegt wethouder Alexander Sprong. “Aangevuld met tijdelijke, maar vooral structurele oplossingen. En de mogelijkheden die wij als stad zelf hebben om de komende 5,5 jaar bij te dragen aan de oplossingen.”

Netcongestie

Het moeilijke begrip ‘netcongestie’ betekent dat de vraag naar en het aanbod van stroom groter is dan het elektriciteitsnet aankan om te vervoeren via de kabels en leidingen. Dit probleem kan alleen maar opgelost worden door het uitbreiden en het verzwaren van het elektriciteitsnet. Woningen hebben kleine aansluitingen. Daarvoor is er geen schaarste en verandert er dus niets. 

Grootverbruikers

Grootverbruikers kunnen echter voorlopig geen nieuwe elektriciteitsaansluiting krijgen of hun bestaande aansluiting uitbreiden. Dit zijn bijvoorbeeld bedrijven, maar ook supermarkten, gezondheidscentra, scholen en snellaadpalen voor elektrisch vervoer. Al deze aanvragen voor een stroomaansluiting komen op een wachtlijst bij Liander. Dat is de netbeheerder voor deze regio. Netbeheerders mogen (nog) niet aangeven wie er als eerste voor een aansluiting in aanmerking komt binnen deze wachtlijst, omdat het wettelijke principe ‘die het eerst komt, die het eerst maalt’ van toepassing is.

Gemeente heeft geen bevoegdheid

De gemeente heeft geen bevoegdheid, maar staat wel voor een grote uitdaging, ook omdat de congestieproblematiek momenteel meer vragen dan antwoorden kent. Om die reden gaat het kernteam met de kwestie aan de slag.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto