De Vaartsluis bij Almere wordt gerenoveerd. (Foto: aangeleverd)
De Vaartsluis bij Almere wordt gerenoveerd. (Foto: aangeleverd)

Renovatie Vaartsluis: hinder voor scheepvaart, fietsers en wandelaars

Algemeen

ALMERE - De Vaartsluis in de Lage Vaart bij Almere wordt gerenoveerd. De werkzaamheden gaan maandag 18 september van start en duren negen weken. Volgens de planning zijn de renovatiewerkzaamheden op 16 november afgerond.

Drie weken lang, van 23 september t/m 15 oktober, is de sluis volledig gestremd voor de scheepvaart. De overige zes weken is er op aanvraag en in overleg beperkte doorvaart mogelijk. 

Tijdens de gehele renovatieperiode, van 18 september t/m 16 november, is de oversteek voor fietsers en voetgangers via de sluisdeuren niet mogelijk. Hierdoor is er deze periode geen doorgaande route mogelijk van het Wilgenpad naar de Vaartsluisweg en andersom.

Beperkte doorvaart op aanvraag

Naast de drie weken volledige stremming van de sluis zijn er zes weken waarin beperkte doorvaart op aanvraag en in overleg mogelijk is. De beperkte doorvaart op aanvraag is mogelijk van 18 september t/m 22 september en van 16 oktober t/m 16 november. Voor deze aanvragen geldt een aantal spelregels:

1. Aanmelden van een doorvaartverzoek kan bij de omgevingsmanager Willem Jan de Wolf. Zijn telefoonnummer is 06 27061315 en zijn e-mail adres is willemjan.dewolf@flevoland.nl
2. Aanvragen dienen ruim van te voren ingediend te worden, tenminste 5 dagen van tevoren.
3. Aanvragen van beroepsvaart krijgen voorrang op recreatievaart.
4.   Aanvragen worden zoveel mogelijk gecombineerd.

Zuidersluis

Vanaf 16 oktober t/m 12 december wordt ook de Zuidersluis, die dichtbij de Vaartsluis ligt, gerenoveerd. Ook voor de Zuidersluis geldt dat deze drie weken volledig gestremd is, namelijk van 30 oktober t/m 19 november, en dat de overige weken er beperkte doorvaart op aanvraag mogelijk is. 

Omvaarroute

De stremming van de Vaartsluis en de Zuidersluis heeft directe gevolgen voor de bereikbaarheid via het water van bedrijventerrein Almere Buiten. Almere Buiten is wel bereikbaar via de route Noordersluis bij Lelystad en de Lage Vaart. Vanwege de vaste bruggen op dit traject is deze omvaarroute alleen mogelijk voor schepen zonder mast. 

Blijf op de hoogte via de BouwAppVia, die gratis te downloaden is via de App Store of de Google Play store. Via deze app kan iedereen de voortgang van de werkzaamheden volgen. Verder biedt de BouwApp de mogelijkheid om vragen te stellen en eventueel meldingen of klachten in te dienen. Meer informatie is te vinden op www.flevoland.nl/renovatie-zuidersluis-vaartsluis

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto