(Foto: Adobe Stock)
(Foto: Adobe Stock) ABCDstock - stock.adobe.com

Elektriciteitsprobleem legt bouw in groot deel Almere per direct stil

Algemeen

ALMERE - De bouw van woningen en maatschappelijke voorzieningen in een groot deel van Almere ligt per direct stil. Dit is het gevolg van problemen op het elektriciteitsnet. “We zijn geschokt en vol ongeloof. Dit is een ramp voor de stad”, zegt wethouder Alexander Sprong. Nieuwbouwwoningen zijn niet meer mogelijk en welke consequenties dit heeft voor bijvoorbeeld het ‘aanvalsplan woningbouw’ en de Windesheim-campus is nog onduidelijk. 

Door Indira Draijer en Marcel Beijer

Doordat het aantal zonnepanelen, warmtepompen en laadpalen sneller groeit dan verwacht, wordt er zowel steeds meer elektriciteit gebruikt als duurzame elektriciteit geleverd aan het net. Dit probleem speelt landelijk, maar treft Almere buitenproportioneel, stelt wethouder Alexander Sprong. “De ontwikkeling van Almere komt tot stilstand als dit niet snel wordt opgelost. Nieuwe bedrijven of bedrijven die verhuizen en hun aansluiting hebben opgezegd kunnen al niet meer worden aangesloten op het elektriciteitsnet. En nu ook de woningbouw wordt geraakt, heeft Almere een heel groot probleem. Dit is een onacceptabele situatie.”

Onderstation overbelast

Eén van de drie onderstations, nabij Autoradam op bedrijventerrein Veluwsekant, is dusdanig overbelast dat er in de buurt daarvan per direct geen nieuwe woningen gebouwd kunnen worden, zo wordt duidelijk. Het gaat om het gebied Almere Haven, Stad Oost en Buiten West en Vogelhorst. Op de twee andere onderstations ‘De Vaart’ en ‘Pampus’ is nog maar zeer beperkt ruimte voor uitbreiding. Daardoor gaat de gemeente Almere niet het aantal nieuwe woningen kunnen bouwen wat als doel was gesteld en wat er is afgesproken met het Rijk. Wat de gevolgen zijn voor bijvoorbeeld de Windesheim-campus en het openluchtzwembad is onduidelijk.

Oplossing

Een oplossing is technisch waarschijnlijk pas in 2029 voorhanden, stellen de netbeheerders. Sprong wil bij het Rijk flink aandringen dat die planning inderdaad gehaald wordt, of liever nog, dat de werkzaamheden eerder klaar zijn.
Sprong benoemt dat hij een structurele oplossing voor het probleem wil; een verzwaring van het Nederlandse hoofdnetwerk is noodzakelijk. De gemeente Almere kan zelf meer inzetten op het flexibel omgaan met capaciteit van elektriciteit.

Spoeddebat

Een aantal fracties in de gemeenteraad heeft voor komende donderdag een spoeddebat aangevraagd over dit onderwerp.

Het gebied dat aangesloten is op het overbelaste onderstation (Foto: gemeente Almere)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto