Jonathan Baij en MC DRT onthulden een Art Poster met daarop 100 namen van personen die het Almeerse hiphop-landschap hebben ingekleurd. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Jonathan Baij en MC DRT onthulden een Art Poster met daarop 100 namen van personen die het Almeerse hiphop-landschap hebben ingekleurd. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Ode aan Almeerse hiphop

Cultuur

ALMERE - Hiphop bestaat 50 jaar, een mijlpaal waar in Amerika veel aandacht voor is. “Logisch, want daar is het ontstaan. Maar ook Ally viert 50 jaar hiphop”, verklaart Almeerder MC DRT. Zo was er vrijdagavond een programma in de nieuwe bibliotheek, waar werd stilgestaan bij de impact van hiphop op onze stad. “Almere is net iets jonger dan 50 jaar en onze stad is dan ook opgegroeid met hiphop.”

“Waar andere steden bijvoorbeeld dichters en schilders voortbrachten, heeft de culturele ontwikkeling van Almere heel veel te danken aan elementen van hiphop”, stelt MC DRT. “In tijden dat er te weinig te doen was voor de jeugd, leerden zij zich de ambachten van hiphop aan. Velen van ons zijn verdienstelijk met onze kunsten en dat wilden we op deze avond graag met elkaar vieren.” De zaal was vrijdag dan ook gevuld met Almeerders uit de hiphopscene van toen en nu. 

MC DRT, zelf ooit de allereerste Stadsrapper, haalde met het publiek herinneringen op terwijl hij de geschiedenis van de Almeerse hiphop de revue liet passeren. Daarna onthulde hij een unieke Art Poster (powered bij het Almeerse straatkunstcollectief Kamp Seedorf) met daarop honderd namen van personen die het Almeerse hiphoplandschap hebben ingekleurd. “Eigenlijk had ik er wel 270 namen op kunnen zetten van Almeerders die hun sporen hebben verdiend”, zegt hij. “Dat zegt wel iets over hoe hiphop zich geworteld heeft in onze stad. Als je ziet hoeveel hiphop-successen Almere heeft voorgebracht, zowel nationaal als internationaal, mag je Almere wat mij betreft met recht hiphop-hoofdstad van Nederland noemen.” Met de verkoopopbrengst van de poster wil MC DRT later dit jaar een expositie organiseren in het kader van 50 jaar hiphop. 

Successen, kansen en uitdagingen

Na de posteronthulling vond een tafelgesprek plaats over de successen, kansen en uitdagingen voor de toekomst op het gebied van hiphop en de Almeerse jeugd. Host Jonathan Baij sprak onder andere met Dew Koesal, directeur van Surant. Deze stichting houdt zich bezig met re-integratie na detentie en preventie van criminaliteit. Hun project ‘Gestolen Tijd’ werd mede ontwikkeld door rapper ‘Adje’ en is erop gericht om jongeren uit de criminaliteit te houden. “Wij hebben een muziekstudio opgezet om de jeugd te bewegen positief met muziek bezig te gaan”, vertelde Koesal. Andere sprekers waren Gaetan van de Sande, Romeo Lobo en Bart van Houten. Lees meer over deze sprekers en over de komende evenementen in het kader van 50 jaar hiphop op Instagram: @av50jhh. “Daar zie je onderhand een Almeers mini-museum ontstaan”, besluit MC DRT. Zo wordt onder andere met oude posters teruggeblikt op hiphop-evenementen van toen.

Afbeelding
Woning Oldewierde gesloten na vondst drugs en wapens Algemeen 18 uur geleden
Centrum Haven. (Archieffoto: Rien Moolhuizen)
Miljoenen van Rijk voor verduurzaming huizen en een veiliger centrum Haven Algemeen 15 mei, 14:16
Koning Willem-Alexander. (Archieffoto: Paul Tolenaar)
Koning opent nieuwe locatie technologiebedrijf Aalberts in Almere Algemeen 15 mei, 13:51

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto