Gunay Uslu, staatssecretaris Cultuur en Media (Foto: RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman)
Gunay Uslu, staatssecretaris Cultuur en Media (Foto: RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman)

Omroep Almere wil gooi doen naar omroeplicentie

Algemeen

ALMERE – Omroep Almere wil opnieuw een gooi doen naar de licentie voor lokale omroep. Nu ligt dat bij de Stichting Productie Fabriek Almere (SPFA). De gemeenteraad moet volgend jaar opnieuw beslissen over de toewijzing. 

De omroep schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat zij qua bereik, na Omroep Flevoland en Almere DEZE WEEK op de derde plaats staat. De SPFA is nu de lokale omroep. Daarmee ontvangt het de lokale subsidie (formeel: bekostiging). Omroep Almere krijgt dat derhalve niet. De omroep werkt louter met vrijwilligers. De omroep wil nu alsnog proberen de licentie binnen te halen.
De toewijzing van de lokale omroep is al jaren tamelijk omstreden in Almere. In het verleden vroegen verschillende fracties zich af, gezien het enorme aanbod op radio en tv, of het subsidiëren van een lokale omroep nog wel van deze tijd is.
Daar denkt staatsecretaris Uslu (Cultuur en Media) anders over. In een recente brief aan de Tweede Kamer stelt zij dat regionale en lokale media onmisbaar zijn voor verbinding tussen burgers en voor het democratisch draagvlak in de samenleving. Er worden miljoenen vrijgemaakt voor de versterking van de lokale journalistiek.

Kranten

De hoofdredacteuren van regionale en lokale kranten in Nederland vinden het beleid van Uslu echter ‘onevenwichtig’, omdat de staatssecretaris dat niet alleen de lokale omroep, maar ook gedrukte media financieel zou moeten steunen. Ze wijzen daarbij op het onderzoek van het Commissariaat van de Media waaruit blijkt dat vooral krantentitels een hoofdrol spelen in de nieuwsvoorziening. ‘Het is onbegrijpelijk dat de staatssecretaris in haar beleid een blinde vlek lijkt te hebben voor regionale en lokale kranten. (…) De miljoenen die het kabinet vrijmaakt voor de versterking van lokale journalistiek zijn nodig. Maar door er exclusief beleid voor de lokale publieke omroepen van te maken, sluit het kabinet de belangrijkste makers van lokale journalistiek uit. Sterker nog, het kabinet maakt het speelveld ongelijker en schaadt daarmee de krantentitels, de voornaamste bron van regionaal en lokaal nieuws.’

Rondetafelgesprek

De hoofdredacteuren willen een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer. ‘Het wordt tijd dat de staatssecretaris niet alleen een staatssecretaris is van lokale en regionale omroepen, maar van lokale en regionale journalistiek. De oogkleppen moeten af.’

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto