Afbeelding

Almeerse scholiere Esmée Aarts maakt documentaire over drogeren

Algemeen

ALMERE - Een gezellig avondje uit liep slecht af voor Esmée Aarts, die werd gedrogeerd op Koningsdag. Achteraf had ze had veel vragen. Had ze het kunnen voorkomen, had ze de symptomen eerder kunnen herkennen en zou ze dan anders hebben gehandeld? “Ik ontdekte dat er online maar weinig informatie over te vinden was”, vertelt de 18-jarige Almeerse. “Om daar verandering in te brengen besloot ik een documentaire te maken over dit onderwerp.” Donderdagavond was de première voor genodigden in bioscoop Kinepolis. 

Esmée zit in de zesde klas van het vwo op het Baken Park Lyceum. De documentaire ‘Gedrogeerd’ is haar profielwerkstuk. De scholiere interviewde onder andere jongeren op straat, een arts van de spoedeisende hulp, een politieagent, een medewerker van het Rode Kruis en twee slachtoffers die zelf gedrogeerd zijn geweest. 

Jongeren informeren

Ze wil met haar documentaire jongeren informeren over het onderwerp. “Ik merkte tijdens dit hele proces dat jongeren wel weten wat drogeren is, maar niet precies weten wat er dan met je lichaam gebeurt. Wat de symptomen zijn en hoe je moet handelen.” Een van de boodschappen in de documentaire is bijvoorbeeld om nooit alleen weg te gaan als je je niet lekker voelt, maar altijd te zorgen dat er een vriend of vriendin bij je is. Esmée laat in haar film ook diverse producten zien die op de markt verkrijgbaar zijn om te voorkomen dat iemand iets in je drankje doet. Zoals een elastiekje met een kapje dat je over je glas kunt spannen.

Steun vanuit Preventieakkoord

“Het maken van zo’n productie kost natuurlijk best wel wat geld”, vertelt Esmée. “Dankzij financiële steun vanuit het Almeers Preventieakkoord hebben we dit kunnen realiseren.” Robin Siemann, gezondheidsbevorderaar bij GGD Flevoland en netwerkregisseur van het Almeers Preventieakkoord, is onder de indruk van de documentaire. “Ik vind het geweldig hoe Esmée dit heeft aangepakt en hoe het eindresultaat is geworden”, vertelt zij na afloop van de filmvertoning. “Wij wilden haar niet alleen helpen om deze productie te maken, maar we gaan ook samen met haar bekijken hoe we deze documentaire nog breder kunnen verspreiden.”

Esmee kreeg na de première een daverend applaus van haar medeleerlingen, docenten, vrienden, familie en andere genodigden in de zaal. Haar profielwerkstuk werd door de examencommissie bovendien beloond met een 10.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto