Afbeelding

Opkomst Almere: 67%, PVV landelijk grootst

Politiek

ALMERE - In totaal heeft woensdag 68% van de Almeerders een stem uitgebracht voor de Tweede Kamerverkiezingen, alle stembureaus hebben hun opkomsten gemeld. In 2021 was de opkomst in Almere nog 71,4%

Daarmee ligt Almere fors onder het landelijke gemiddelde dat ruim boven de 70% zal komen. Welke partij in Almere de grootste is valt nog niet te zeggen. Pas later in de nacht zal daar duidelijkheid over zijn.
Het is aannemelijk dat de PVV de meeste stemmen van Almeerders zal hebben getrokken. De partij is al jaren fors vertegenwoordigd in de gemeenteraad. Bij de exitpolls in het land blijkt dat de partij van Geert Wilders met afstand de grootste partij van het land wordt. De partij wordt ingeschat op 35 zetels, de Pvda/GroenLinks wordt op 25 zetels ingeschat. Ook de NSC wordt met 20 zetels een grote partij, de BBB wordt gepeild op 8 zetels.
Concluderend kan worden gesteld dat de regeringspartijen fors verlies hebben geleden. De VVD verliest 10 zetels, D66 maar liefst 14 zetels, ChristenUnie 2 zetels en CDA 8 zetels. De Christendemocraten houden nog maar 5 zetels over.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto